 |
* Aurinkohavainnot on aina tehtävä täysaukkosuodattimen läpi. Poikkeuksena on projisointimenetelmä, jossa Auringon kuva heijastetaan putken ulkopuolelle. Silloin tarkennuslaitteeseen ei saa missään nimessä katsoa, jos ei halua menettää näköään. |
Viime viikolla posti kuljetti perille okulaarin ja barlow-linssin ohella myös aurinkokalvoarkin. Tänään oli sopivaa aikaa askarrella, joten rakensin suodattimen Sky-Watcher 100/900 ED -linssiputkeni aukon eteen *. Päivätähti loisti tänään pilvien häiritsemättä, tosin sijainti oli tähdistössä ja korkeus alle 15 astetta. Samaan aikaan päivätaivaalla erottui myös kuunsirppi. Eilen alkuillalla se oli ollut hieman kapeampana helmiäispilvien ja Jupiterin seurana korkealla lounaistaivaalla, mutta minulla ei sattunut olemaan kameraa mukana oikeaan aikaan.
Siirsin putkeni ulos ja saatoin Auringon näkökenttään helpolla ja varmasti toimivalla menetelmällä. Kun putken varjo näytti pyöreältä, Aurinko oli kentän keskellä. Se lipui sieltä kuitenkin Maan pyörimisliikkeen vuoksi pian pois, eikä seurantaa vailla ollut vanha kameranjalustani ollut havaitsemiseen kovin käyttökelpoinen.
Ensisilmäyksellä Auringossa ei näkynyt yhtä ainutta pilkkua. 53-kertainen suurennus ei niitä paljastanut, eikä 90-kertainen tuonut muutosta asiaan. Kokeilinpa vielä tuplata tuotakin suurennusta 2x Barlowilla, tosin näkymä alkoi olla jo hieman sumea, kun kaukoputken teoreettinen maksimierotuskyky oli tullut vastaan. Ilmakehän väreilykin alkoi erottua korostetusti.
Palasin sisälle ja tarkistin todellisen auringonpilkkutilanteen
http://www.spaceweather.com -sivustolta. Kuvan mukaan Auringon koillisosassa olisi hyvin mitätön, mutta kasvava pilkkuryhmä. Tänä vuonna pilkuttomia päiviä on tähän mennessä ollut vasta yksi, kun niitä viime vuonna oli 51 ja vuonna 2009 peräti 260. Ehkäpä Auringon aktiivisuus tästä lähtee kasvamaan, ja suhteellisen pitkäksi ja syväksi jäänyt minimikausi on pian ohi.
Toni Veikkolainen