perjantai 31. joulukuuta 2004

Uusivuosi otettiin vastaan harrastajajoukolla nyt viidettä kertaa. Järvenpään Vanhankylänniemeen kerääntyi 14 hengen joukko eteläsuomalaisia harrastajia saunomaan, ampumaan raketteja, havainnoimaan ja tietysti syömään. Yön ylitse jatkunut ilta päättyi vasta viiden aikaan, kun aktiivisimmatkin rupattelijat nukantivat. Mukava, leppoisa perinne.

torstai 30. joulukuuta 2004

Vielä vuoden viimeisen kerhoillan ohjelmaan mahdutettiin lisähankintoja Artjärven observatorio-projektiimme, pienen porukan käydessä ostoksilla läheisessä rautakaupassa. Nyt on laatikossa myös sahoja yms. ja säätötapit katon liukukiskojen alle. Kerhoillassa viriteltin käyttökuntoon kerhoille hankittua linssiputken kolmijalkaa sekä tutkittiin Järvenpään uuden kestävänkehityksen oppaan valosaasteosuutta.

maanantai 27. joulukuuta 2004

Vuoden loppu toi Lomo-projektiin eloa ensimmäisten rakennustarvikkeiden hankinnan muodossa. Tornia varten hankittiin ja kuljettiin Viestikalliolle toistasataa metriä kakkosnelosta, kyllästettyä ja tavallista. Lisäksi kilokaupalla kiinntystarvikkeita. Tästä se lähtee.

lauantai 30. lokakuuta 2004

Talkooretki Ursan Artjärven havaintokeskukselle. Neljä aktiivista talkoolaista kantoi Altairin korren rakentamisen kekoon. Lyhyen päivän aikana siivoiltiin päärakennuksen ympäristöä ja alustaa, auteltiin välipohjan asennuksessa sekä lopuksi kannettiin sisälle suojaan kaikki villapaalit. Lopuksi grillattiin vielä makkarat perinteisellä tiiligrillillä.

torstai 28. lokakuuta 2004

Kuunpimennystä havaittiin parin sitkeän altairlaisen voimin uimarannalta Järvenpään Vanhankylänniemessä. Aamuyön tunteihin ajoittunut tapahtuma alkoi viileissä olosuhteissa ja ja päättyi nousseen tuulen tuodessa jo reilusti miinuksen puolella olevaa, järven kostuttamaa ilmaa. Käsittämättömän hiljaisen yön jälkeen, Kuun alkaessa poistua Maan varjosta alkoivat myös sivistyksen merkit tulla näkyviin. Aamukone pöristeli ylitse kohti Helsinki-Vantaata.

keskiviikko 13. lokakuuta 2004

Välittämisen viikon tapahtuma. Koko loimun kiinteisö osallistui viikon tapahtumiin pitäen yhden illan kerhotiloja avoinna yleisölle ja esitteli teeman mukaisesti harrastuksia, joihin vanhemmat voivat osallistua yhdessä lasten kanssa. Kaikista avointenovien illoista, pitkään aikaan ennätysyleisö, 30 kirjattua vierasta.

torstai 30. syyskuuta 2004

Kerhoillassa päästiin jälleen ihailemaan Terhon tähtikuvia, nyt myös varsin vanhoja otoksia, josita vanhimmat 70-luvun puolelta. Kerholle saapui myös viisi uutta kasvoa, osa edellisviikoisen lehtijutun, osa aikaisempien kontaktien innoittamana. Ilta tosin meinasi lopahtaa heti alkuunsa, kun ainokainen sulake otti ja simahti. Pienen etsiskelyn jälkeen asia saatiin korjattua, kahvit keitettyä ja kuvat katsottua. Taivas vain pysyi pilvessä. (Rakoili tosin kotiinlähdön aikaan kymmeneltä)

keskiviikko 29. syyskuuta 2004

David Malin piti Helsingissä luennon tieteen valokuvista, esitellen omiaan sekä muiden tieteellistä mielenkiintoa herättäneiden kuvaajien mm. Lennart Nilssonin töitä. Syynä vierailuun oli Malinin toimittama, vast´ikään julkaistu kyseiseen aiheeseen keskittyvä valokuvateos. Ursan järjestämää esitelmää oli kuuntelemassa puolenkymmentä altairlaista ja kenties päälle vielä joku, ruuhkassa huomaamatta jäänyt.

lauantai 25. syyskuuta 2004

Tähtiharrastuspäivän tapahtuma. Loimun nuorisotilassa järjestetty tapahtuma keräsi parikymmentä asiasta kiinostunutta vierailijaa sekä Altairin omia jäseniä. Illan ohjelmassa oli kaksi esitelmää ja dia show. Ensimmäisen, Aurinkokuntaa käsitelleen esitelmän piti Ursan Kuu, planeetat ja komeetat jaoston vetäjä, Altairin puheenjohtaja Matti Salo. Toinen esitys käsitteli tähtiharrastamisen eri muotoja ja sen piti, niin ikään Altairissakin vaikuttava, Ursan Kerho- ja yhdistystoimintajaoston vetäjä Jani Helander.

Esitelmien jälleen jaettiin, nyt kolmannen kerran Aarne Arvosen Tähtiharrastuspalkinto. Palkinnon sai aktiivisesta ja peräänantamattomasta tähtiharrastusoiminnasta Toni Veikkolainen. Toni on ansioitunut erityisesti syväntaivaan kohteiden havaitsijana ja havaintotulostensa ahkerana esittelijänä.

Pienenen tauon aikana yleisö tutustui kaukoputki- ja kirjallisuusnäyttelyyn sekä nautti Altairin emännän, Marja Salon ylläpitämän buffetin antimista ja seurasi Euroopan avaruusjärjestö ESA:n videoita.

Leppoisa ilta päättyi yhteiseen diahetkeen, jonka aiheena olivat maailman suuret kaukoputket ja observatoriot.

perjantai 24. syyskuuta 2004

Kokeeksi järjestetyn valtakunnallisen tähtiharrastusviikon viimeinen arki-ilta. Altairilla pidettiin vielä tänäänkin ovia avoinna kiinnostunutta yleisöä varten. Edessä on sitten muutama kuukausi aikaa pohdiskella vuoden 2005 vastaavan viikon toteuttamista.

torstai 23. syyskuuta 2004

Tähtiharrstusviikon tapahtumana kerhohuone avoinna yleisölle. Samalla viettettiin viikottaista kerhoiltaa.

keskiviikko 22. syyskuuta 2004

Tähtiharrastusviikko, Avoimet ovet kerholla.

tiistai 21. syyskuuta 2004

Tähtiharrastusviikon toinen avoimien ovien ilta kerhohuoneella.

maanantai 20. syyskuuta 2004

Avoimet ovet. Valtakunnallisen tähtiharrastusviikon ensimmäinen ilta kului Altairilla vieraita odotellen. Samalla jatkui oma harrastustoiminta jäsentiedotteen kirjoittamisen ja kuvien skannaamisen parissa.

torstai 12. elokuuta 2004

Kerhohuone koki taas muutoksia, kun kirjasto ja vähitellen virattomaksi jäänyt verstas vaihtoivat paikkaa. Terhon tuomat lisähyllyt saivat uuden paikan ja kaikki kirjat asiallisen ja näyttävän sijoituksen.

sunnuntai 18. heinäkuuta 2004

Cygnus 2004 kesätapaaminen 15.-18.7.2004. Altair isänöi nyt toista kertaa valtakunnallista kesätapaamista. Järvenpäässä, Surakuntaopistolla järjestetty tapahtuma keräsi aurinkoiseen tapaamiseen ennätysosanoton, 168 laskettua osanottajaa sekä muutamia pistäytymään tulleita perheenjäseniä. Kuvia ja tarinaa tapahtumasta löytyy Ursan Cygnus 2004 historiasivulta: http://www.ursa.fi/ursa/tapahtumat/c2004/ .

keskiviikko 14. heinäkuuta 2004

Cygnus 2004 tapahtuman järjestelyjä kerholla. Ison tapahtuman järjestelyt vaativat ennakkotöitä, jotta viimehetkellä ei tarvitse tehdä kaikkea. Viimeisen illan kiireet ovat kuitenkin kovat. Kaikki torstaina 15.7. mukaan otettavat tavarat laitettiin järjstykseen.

torstai 24. kesäkuuta 2004

Kesäpäivän seisauksen viettäjät koolla. Pieni sitkä joukko kokoontui keskikesästä huolimatta kerholle torstai-iltaa viettämään.

tiistai 8. kesäkuuta 2004

Venuksen ylikulkua oli Järvenpään Vanhankylänniemen Myllykalliolla seuraamassa kaikkiaan 13 altairlaista sekä joukko vierailevaa yleisöä. Itse ilmiö oli peittyä pilviin, mutta paksulta vaikuttanut verho oheni juuri sopivasti ja planeetan lipuminen Auringon editse saatettiin havaita ja myös taltioida pikseleiksi ja filmin emulsiolle. Säästä huolimatta kerrassaan upea päivä.

torstai 13. toukokuuta 2004

Kerhoillassa vierailli myrskybongari Timo Leponiemi Ursan Myrskybongausjaostosta, esitelmöimässä suomalaisista myrskyistä sekä näiden havaitsemisesta. Leponiemi esitteli myrskykuvien lisäksi myös tähtitaivaalta ottamiaan kuvia.

torstai 6. toukokuuta 2004

Kerhoillan aikan toteutettu retki Yliopiston tähtitorneille Kirkkonummen Metsähoviin. Retken aikana tutustuttiin kaikkin kolmeen optiseen torniin ja näistä erityismielenkiinnon sai Lomon entinen paikka, jossa nyt on iso Celestron putki. Retki päätti samalla Altairin ja Viestiteknisen yhteisen Lomo-projektin ensivaiheen, kun tyhjennetyn ja siivotun observatorion avaimet luovutettiin yliopiston edustajalle.

sunnuntai 2. toukokuuta 2004

Kymmenpäinen joukko jäseniä tutustui toukokuisena sunnuntaina Tekniikanmuseoon Helsingissä. Vaihtuvana näyttelynä oli Ursan "Näkyykö tähtiä", mikä antoi erityisen syyn vierailla museossa juuri nyt. Retki päättyi kahvitteluun Jyrisevän Vantaankosken partaalla.

torstai 29. huhtikuuta 2004

Kerhoiltaretki Artjärven Viestikalliolle. Retken aikana tutustuimme omaan Lomo-projektiimme sekä Viestikallion muuhun laitteistoon ja ympäristöön. Lisäksi pistäydyimme Ursan Tähtikalliolla tutustumassa. Lomon osalta teimme myös suunnitelmia tulevasta toiminnasta ja projektin loppuunsaattamisesta.

lauantai 24. huhtikuuta 2004

Viimeinen osien ja tarvikkeiden hakumatka Metsähoviin ja kuljetus Viestikalliolle. Metsähovin osuus odottaa enään avainten luovuttamista Yliopistolle.

torstai 22. huhtikuuta 2004

Kiviretki Lemmenlaakson maisemissa. Yhteisretkellä Jpään Ympäristöyhdistyksen kanssa etsimme ja tunnistimme alueelta löytyviä kivilajeja. Joukossa oli myös joitakin vähemmän yleisiä kivilajeja. Illan jo hämärtyessä paistoimme makkaraa ja keittelimme pannukahvia Lemmenlaakson nuotiopaikalla. Pitkään venyneen illan lopuksi saimme ihailla vielä Kuun ja Venuksen kaunista muodostelmaa läntisellä taivaalla.

sunnuntai 18. huhtikuuta 2004

Tähtipäivät Seinäjoella 16.-18.4. Hienojen päivien esitelmät luotasivat geologiaa, pikkuplaneettojen havaitsemista, elämän edellytyksiä avaruudessa sekä yleistä tähtitaivaan tuntemusta ja tähtivalokuvausta. Näyttelyn puolella oli esillä laaja kirjo kaukoputkia sekä upeita tähtivalokuvia ja pisteenä iin päälle Warkauden Kassiopeian, Härkämäen observatorion n. 1/50 mittakaavainen pienoismalli.

torstai 15. huhtikuuta 2004

Esitelmä Suomen geologiasta ja kivilajeista, Loimun nuorisotilassa. Esitelmöitsijänä Professori Martti Lehtinen Geologian museosta. Järjestelyissä mukana myös Järvenpään Ympäristöyhdistys ja Helsnigin Yliopiston Vapaan sivistystyön toimikunta. Loimun puffetti oli avoinna esitelmän jälkeen.

maanantai 12. huhtikuuta 2004

Jäsentiedotteiden tekemistä ja postitusta. Sivussa myös toimiston ja ilmoitustaulun siivousta.

perjantai 9. huhtikuuta 2004

Ret 45:n korjausta kerholla. Auringon projisointilevy sai uuden ja tukevamman kannattimen.

torstai 8. huhtikuuta 2004

Kerhoillassa vieraili Ursan Aurinkojaoston vetäjä Vesa Vanhanen, houkuttelemassa väkeä myös Auringon havaitsemiseen. Auringon rakenteen ja toiminnan lisäksi esitelmä peneutui havaitsemisen laitteisiin ja tekniseen suorittamiseen sekä havaintojen raportointiin. Kerholla vieraili myös Tähtikerho Novan poikia sekä loppuillasta Nuorisotoimen ja Loimun nuorisotilan ihmisä keskustelemassa geologia- ja kivi-illan järjestelyistä.

torstai 1. huhtikuuta 2004

Yhdistyksen hallitus järjestäytyi ja valitsi toimihenkilönsä. Varapuheenjohtajana jatkaa Terho Erkkilä, sihteerinä Anne Tammimäki, rahastonhoitajana Marja Salo, Artjärviyhdyshenkilönä Jarmo Kempas sekä leiri- ja huvitoimintavastaavana Markku Uronen. Lisäksi Marja Salo jatkaa kirjastonhoitajana ja Terho Erkkilä uudistetulla nimikkeellä laitteistonhoitajana (vastuualueena siis kaukoputket).

Uusina toiminnallisina päätöksinä sovittiin, että toukokuun 4-5 päivien välisenä yönä näkyvää Kuunpimennystä varten viedään yhdistyksen laitteistoa Vanhankylänniemeen, venerantaan ja kesäkuista Venuksen ylikulkua seurataan yhdessä suuren yleisön kanssa Järvenpään matkailukeskuksen liepeiltä. Molempien aivan tarkka paikka varmistunee lähempänä tapahtumaa.

Kuulasta torstai-iltaa jatkettiin Aurinko- ja planeettahavainnoin kerhon pihalta.

keskiviikko 31. maaliskuuta 2004

Tänään alkoi sähköisen päiväkirjan tekeminen. Tosiasiassa jo kolmannen kerran, mutta jospa nyt onnistuisi. MS